فهرست مطالب

پژوهش در نشخوار کنندگان - سال دهم شماره 1 (بهار 1401)

مجله پژوهش در نشخوار کنندگان
سال دهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اشکان کاویانی، رامین سلامت دوست نوبر*، حبیب اقدم شهریار، ناصر ماهری سیس صفحات 1-16
    سابقه و هدف

     تامین مواد خوراکی در دوره پرواربندی نزدیک به 65 تا 70 درصد هزینه های مربوط به پرورش و نگه داری دام را شامل می شود، مهمترین مسیله در تهیه جیره، انتخاب مواد اولیه با قابلیت دسترسی زیاد، قیمت ارزان و دارای ارزش خوراکی برای تامین احتیاجات غذایی توصیه شده هر نوع دام می باشد. خیساب ذرت از جمله پس ماندهای صنعتی می باشد، که طی فرآیند آسیاب مرطوب دانه ذرت جهت استحصال نشاسته و روغن ذرت تولید می شود، فرآوری یکی از راه های تغییر و بهبود ارزش تغذیه ای دانه به ویژه نشاسته و پروتیین است. از جمله دلایل استفاده از خیساب ذرت می توان به بالا بودن ارزش تغذیه ای خیساب ذرت (محتوای پروتیین زیاد)، سطح تولید خیساب ذرت در کشور و قیمت ارزان این محصول فرعی اشاره نمود.

    مواد و روش ها

    این آزمایش با هدف اثر سطوح خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدیید به صورت جایگزین با کنجاله سویا بر عملکرد رشد، فراسنجه های شکمبه ای و مشتقات پورینی بره های پرواری انجام شد. برای عمل آوری خیساب ذرت از فرمالین 37 درصد در غلظت 5/3 درصد استفاده شد. تعداد 25 بره نر نژاد لری بختیاری با میانگین وزن 3 ± 26 کیلوگرم و سن حدود 3 ماهگی در دوره 105 روزه (15 روز عادت پذیری و 90 روز دوره اصلی) در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار آزمایشی و 5 تکرار اختصاص یافت. تیمارهای آزمایش شامل جیره های دارای کنجاله سویا که با سطوح مختلف خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدیید (صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد) جایگزین شده در جیره بودند.

    یافته ها

    بیشترین وزن بدن، مصرف ماده خشک روزانه و افزایش وزن روزانه مربوط به بره های تغذیه شده با تیمار سطح 100 درصد خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدیید و کمترین مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه مربوط به بره های تغذیه شده با تیمار شاهد بود (05/0>P). با افزایش سطح خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدیید ضریب تبدیل خوراک بهبود یافت اما معنی دار نبود. با افزایش خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدیید در جیره pH شکمبه بره ها کاهش معنی داری یافت (05/0>P). در تمام جیره های آزمایشی، غلظت آمونیاک مایع شکمبه در دامنه بهینه (5/8 تا بیش از 30 میلی گرم بر دسی لیتر) گزارش شد. غلظت کل اسیدهای چرب فرار، تراکم استات، تراکم پروپیونات، بوتیرات، نسبت استات به پروپیونات در مایع شکمبه دام های آزمایشی که از جیره حاوی خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدیید تغذیه کردند، تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت. با این حال، تراکم شکمبه ای والرات و ایزووالرات با افزایش سطح خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدیید، به طور معنی داری کاهش یافت (05/0>P). میزان دفع هر یک از مشتقات پورینی (آلانتویین، اسید اوریک، گزانتین + هیپوگزانتین) و کل دفع و جذب مشتقات پورینی از ادرار و میزان پروتیین میکروبی ساخته شده در شکمبه تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار گرفت و تفاوت مشاهده شده معنی دار بود (تیمار شاهد بیشترین و تیمار سطح 100 درصد خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدیید کمترین را نشان داد) (05/0>P). میزان نیتروژن دفعی ادراری با افزایش سطح خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدیید در جیره، کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج یافته های آزمایش حاضر نشان داد که استفاده از خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدیید در جیره غذایی بره ها، وزن بدن، مصرف ماده خشک روزانه و افزایش وزن روزانه، افزایش و میزان آمونیاک، pH، اسیدچرب والرات و ایزووالرات و تولید پروتیین میکروبی شکمبه را در بره ها کاهش می دهد و باعث کاهش تجزیه پروتیین در شکمبه می شود و پروتیین خوراک در روده کوچک مورد تجزیه قرار می گیرد و استفاده از خیساب ذرت فرآوری شده با فرمالدیید جایگزین با کنجاله سویا تاثیر سویی بر عملکرد دام ندارد.

    کلیدواژگان: خیساب ذرت، عملکرد رشد، فراسنجه های شکمبه ای، فرمالدئید، مشتقات پورینی
  • حبیب امینی اسفیدواجانی، امیر فتاح*، سید روح الله ابراهیمی محمود آباد صفحات 17-33
    سابقه و هدف

    عدم تعادل بین تجزیه پروتیین خوراک و تولید پروتیین میکروبی در شکمبه، کاهش عملکرد تولیدی حیوان و آلودگی های زیست محیطی را در پی دارد. از این رو توازن بین مقدار پروتیین قابل تجزیه در شکمبه و پروتیین عبوری از شکمبه در جیره ضروری است. کنجاله آفتابگردان یکی از انواع کنجاله ها با مقدار مطلوب پروتیین است، اما تجزیه پذیری گسترده پروتیین آن در شکمبه، استفاده از این کنجاله را در تغذیه نشخوارکنندگان با محدودیت همراه می کند. پرتودهی به عنوان یکی از روش های نوین، برای کاهش تجزیه پذیری منابع پروتیینی در شکمبه عنوان شده است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر پرتودهی کنجاله آفتابگردان بر تجزیه پذیری شکمبه ای و قابلیت هضم به روش برون تنی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پرتودهی کنجاله آفتابگردان با دزهای 20 و 40 کیلوگری پرتو گاما و مایکروویو با قدرت 800 وات به مدت 3 و 5 دقیقه در پژوهشکده کاربرد پرتوها وابسته به سازمان انرژی اتمی انجام شد. ترکیب شیمیایی کنجاله آفتابگردان پرتودهی شده و پرتودهی نشده اندازه گیری شد. آزمایش تجزیه پذیری به روش کیسه های نایلونی و با استفاده از سه راس گاو نر بالغ دشتیاری مجهز به فیستولای شکمبه ای به مدت صفر، 2، 4، 8، 16، 24 و 48 ساعت انجام شد. قابلیت هضم برون تنی، باروش هضم دومرحله ای تعیین شد. داده های حاصل از اندازه گیری قابلیت هضم و ترکیبات شیمیایی در قالب طرح کاملا تصادفی و داده های مربوط به تجزیه پذیری شکمبه ای پروتیین خام در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با استفاده از نرم افزارSAS تجزیه آماری شدند.

    یافته ها

    پرتو گاما، ماده خشک کنجاله آفتابگردان را کاهش داد. پرتودهی، سبب افزایش پروتیین خام و کاهش عصاره اتری، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و خاکستر خام کنجاله آفتابگردان شد. تحت تاثیر پرتو گاما بخش سریع تجزیه، نرخ ثابت تجزیه بخش کند تجزیه و تجزیه پذیری موثر در سرعت عبور 2، 5 و 8 درصد در ساعت کاهش و بخش کند تجزیه پروتیین خام کنجاله آفتابگردان افزایش یافت (01/0<p). پرتو مایکروویو به مدت 5 دقیقه، سبب افزایش بخش سریع تجزیه و کاهش بخش کند تجزیه پروتیین خام شد (05/0<p). پتانسیل تجزیه پذیری پروتیین خام تحت تاثیر پرتودهی با مایکروویو کاهش یافت (01/0<p). پرتودهی با مایکروویو به مدت 3 دقیقه سبب کاهش تجزیه پذیری موثر در سرعت عبور 2 درصد در ساعت شد (05/0<p). پرتو گاما پروتیین قابل تجزیه در شکمبه را کاهش و پروتیین غیر قابل تجزیه در شکمبه و پروتیین قابل متابولیسم را در سرعت عبور 2، 5 و 8 درصد در ساعت افزایش داد (01/0<p). تجزیه پذیری موثر پروتیین خام تحت تاثیر پرتو گاما در سرعت عبور 5 و 8 درصد در ساعت افزایش یافت (01/0<p). پرتو مایکروویو، پروتیین قابل تجزیه در شکمبه را در سرعت عبور 2، 5 و 8 درصد در ساعت افزایش داد (01/0<p). پرتودهی با مایکروویو سبب افزایش تجزیه پذیری موثر پروتیین خام و پروتیین قابل متابولیسم در سرعت عبور 2 درصد در ساعت شد (01/0<p). پروتیین غیر قابل تجزیه در شکمبه در سرعت عبور 2 و 5 درصد در ساعت تحت تاثیر پرتو مایکروویو به مدت 3 دقیقه افزایش یافت (05/0<p). ضریب تبدیل پروتیین خام به پروتیین قابل تجزیه در شکمبه و پروتیین غیر قابل تجزیه در شکمبه در سرعت عبور 2، 5 و 8 درصد در ساعت تحت تاثیر پرتو گاما به ترتیب کاهش و افزایش یافت (01/0<p). پرتودهی کنجاله آفتابگردان با پرتو مایکروویو به مدت 3 دقیقه، ضریب تبدیل پروتیین خام به پروتیین قابل تجزیه در شکمبه و پروتیین غیر قابل تجزیه در شکمبه در سرعت عبور 2 درصد در ساعت را به ترتیب کاهش و افزایش داد (05/0<p). پرتودهی تاثیری بر قابلیت هضم برون تنی کنجاله آفتابگردان نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این آزمایش، پرتو گاما بر افزایش پروتیین عبوری از شکمبه و بهبود کیفیت کنجاله آفتابگردان موثر بود.

    کلیدواژگان: پرتو گاما، پرتو مایکروویو، پروتئین قابل متابولیسم، تجزیه پذیری شکمبه ای، کنجاله آفتابگردان
  • محمد یحیایی*، مهدی خدایی، محمدحسین مرادی صفحات 35-47
     سابقه و هدف

    هورمون لوتیینه کننده (LH) از جمله هورمون های مهم تولیدمثلی است که از لب پیشین هیپوفیز ترشح می شود و نقش کلیدی در تنظیم چرخه فحلی، بلوغ فولیکول های تخمدانی، تخمک ریزی، تشکیل جسم زرد، توسعه جسم زرد و نگهداری آن دارد. انتقال پیام LH از طریق اتصال آن به گیرنده های برون سلولی صورت می گیرد به طوریکه LH بعد از اتصال به گیرنده خود (LHR) از طریق فعال سازی پیامبر ثانویه cAMP منجر به فعال شدن زنجیره آبشاری درون سلولی و در نهایت بیان پروتیین ها و آنزیم های مخصوص می گردد. لذا برهمکنش هورمون لوتیینه کننده (LH) با گیرنده اختصاصی خود (LHR) یک از گام های کلیدی در مسیر بلوغ فولیکولی و تخمک گذاری آن ها است. چندشکلی و ایزوفروم های مختلف LHR از جمله تغییرات ژنتیکی می باشند که می توانند بر روی عملکرد LH و متعاقبا بازدهی تولیدمثلی تاثیر گذار باشند. هدف از انجام مطالعه حاضر مقایسه چندشکلی های مختلف LHR از نظر ساختار سوم پروتیینی و تمایل برهمکنش آن ها با LH در 'گاو شیری بود.

    مواد و روش ها

    به منظور انجام مطالعه توالی های آمینواسیدی LHR از Genebank گرفته شد. در ابتدا چندشکلی ها با آنالیز هم ترازی شناسایی شدند. ساختارهای سوم مربوط به آنها با روش همولوژی مدلینگ و با استفاده از نرم افزار Modeller وپیش بینی گردید. ساختارهای ایجاد شده با استفاده از نرم افزار گرافیکی PyMol 2.5.1 و نمودار Ramachandran مورد مشاهده و ارزیابی قرار گرفتند. همچنین شاخص های مختلف فیزیکی-شیمیایی پروتیین های مدل شده مانند نقطه ایزوالکتریک، وزن مولکولی، تعداد دنباله های منفی و مثبت و مقدار Grand Average of hydropathicity (GRAVY) با استفاده از ابزار ProtParam در پایگاه Expasy محاسبه گردید. در ادامه میزان تمایل LH به هر کدام از چندشکلی های LHR با استفاده از تکنیک داکینگ مولکولی و بر پایه دو شاخص موقعیت فضایی و انرژی اتصال مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    براساس نتایج بدست آمده تنها دو چندشکلی (LHR1 و LHR2) در میان توالی های مورد مطالعه شناسایی شد. مدل های ایجاد شده برای دو چندشکلی یافت شده از کیفیت مناسبی برخوردار بودند و تفاوتی در شاخص های ساختاری و فیزیکوشیمیایی بین آن ها مشاهده نشد. نتایج داکینگ نشان داد علی رغم تفاوت انرژی اتصال کل در دو چندشکلی، این تفاوت را نمی توان به جایگزینی آمینواسیدی ارتباط داد و احتمالا این اختلاف مرتبط با تفاوت جزیی در جهت گیری LH نسبت به چندشکلی های LHR1 و LHR2 می باشد. بخش زیادی از آمینواسیدهای درگیر در پیوند هیدروژنی در هر دو کمپلکس LH-LHR1 و LH-LHR2 مشابه بودند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج حاصل از این مطالعه می تواند نقش موثری در درک رابطه چندشکلی و فعالیت فیزیولوژیک داشته باشد.

    کلیدواژگان: اسیدآمینه، چندشکلی، داکینگ مولکولی، گیرنده هورمون لوتئینه کننده، گاوشیری
  • رحمت ابابکری، امید دیانی*، امین خضری، عباسعلی ناصریان صفحات 49-66
    سابقه و هدف

     بررسی فراسنجه های تخمیر به روش تولید گاز یکی از روش های رایج برای ارزیابی خوراک ها می باشد و می تواند بازتابی از الگوی تخمیر در شکمبه باشد. روش تولید گاز در زمانی نسبتا کوتاه می تواند روند تخمیر خوراک ها و تعداد زیادی نمونه را مورد بررسی قرار داده و همچنین جهت تعیین کمی و کیفی نرخ و میزان هضم یک ماده خوراکی بکار رود. در سال های اخیر، دانه و روغن کتان به واسطه غلظت بالای اسید آلفالینولنیک موجود در آن، به طور وسیعی به عنوان یک مکمل چربی در جیره های نشخوارکنندگان مورد توجه قرار گرفته و استفاده شده است. اما یکی از نگرانی های بسیار مهم در تغذیه دانه های روغنی، اثر منفی اسیدهای چرب غیراشباع آن ها بر تخمیر شکمبه ای می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی گوارش پذیری، تولید گاز و پروتیین میکروبی جیره های دارای چند شکل دانه کتان (کتان سالم، کتان آسیاب شده و یا کتان اکسترود شده) در سطح 10 درصد ماده خشک جیره و دو سطح بالا (40 درصد از کل پروتیین خام) و پایین (20 درصد از کل پروتیین خام) پروتیین غیرقابل تجزیه شکمبه ای بود.

    مواد و روش ها

    دویست میلی گرم نمونه با مایع شکمبه به همراه بافر انکوباسیون گردید و تولید گاز در ساعات 2، 4، 6، 8، 10، 12، 24، 36، 48، 72، 96 و 120 اندازه گیری شد. جیره های آزمایشی 1: جیره شاهد بدون کتان با 20 درصد پروتیین غیرقابل تجزیه شکمبه ای ، 2: جیره شاهد بدون کتان با 40 درصد پروتیین غیرقابل تجزیه شکمبه ای، 3: جیره دارای 10 درصد کتان سالم با 20 درصد پروتیین غیرقابل تجزیه شکمبه ای، 4: جیرهدارای 10 درصد کتان سالم با 40 درصد پروتیین غیرقابل تجزیه شکمبه ای، 5: جیره دارای 10 درصد کتان آسیاب شده با 20 درصد پروتیین غیرقابل تجزیه شکمبه ای، 6: جیره دارای 10 درصد کتان آسیاب شده با 40 درصد پروتیین غیرقابل تجزیه شکمبه ای، 7: جیره دارای 10 درصد کتان اکسترودشده با 20 درصد پروتیین غیرقابل تجزیه شکمبه ای و 8: جیره دارای10 درصد کتان اکسترودشده با 40 درصد پروتیین غیرقابل تجزیه شکمبه ای بود.

    یافته ها

    میزان گاز تولیدی در 96 ساعت با جیره های شاهد نسبت به سایر جیره ها (8/255 در مقابل 8/217، 1/198 و 4/200 میلی لیتر در گرم ماده خشک، 001/0=P) و همچنین با 20 درصد پروتیین غیرقابل تجزیه شکمبه ای (5/255 در مقابل 1/210 میلی لیتر در گرم ماده خشک، 049/0=P) بالاتر بود. گوارش پذیری حقیقی جیره های بدون کتان (684 در مقابل 568، 619 و 538 میلی گرم در گرم ماده خشک) و نیتروژن آمونیاکی تولیدی با جیره های حاوی کتان آسیاب شده نسبت به سایر جیره ها (12/1 در مقابل 41/0، 49/0 و 21/0 میلی گرم) بالاتر بود (01/0>P) اما نیتروژن میکروبی تولیدی با جیره های حاوی کتان آسیاب شده نسبت به سایر جیره ها پایین تر بود (72/2 در مقابل 29/3، 36/3 و 45/3 میلی گرم، 01/0>P). ماده خشک ناپدیدشده (6/161 در مقابل 9/149 میلی گرم)، نیتروژن متصل به الیاف نامحلول در شوینده خنثی (63/1 در مقابل 35/1 میلی گرم) و نیتروژن آمونیاکی (76/0 در مقابل 35/0 میلی گرم) با 40 درصد پروتیین غیرقابل تجزیه شکمبه ای و تولید نیتروژن میکروبی (48/3 در مقابل 93/2 میلی گرم) با 20 درصد پروتیین غیرقابل تجزیه شکمبه ای بالاتر بود (05/0>P).

    نتیجه گیری

     جیره های حاوی کتان سالم و اکسترودشده علی رغم پایین بودن میزان گوارش پذیری آن ها، اما تولید پروتیین میکروبی بالاتری را نشان دادند. از طرفی سطح 20 درصد پروتیین غیرقابل تجزیه شکمبه ای نیز بالاترین مقدار تولید گاز و پروتیین میکروبی را نشان داد. بنابراین به نظر می رسد از نقطه نظر اقتصادی و همچنین عملکرد جیره ها، استفاده از جیره حاوی 10 درصد کتان اکسترودشده به همراه 20 درصد پروتیین غیرقابل تجزیه شکمبه ای می تواند مفید و موثر باشد.

    کلیدواژگان: برون تنی، پروتئین غیرقابل تجزیه شکمبه ای، تولید گاز، دانه کتان
  • فرید مسلمی پور*، سید سعید سجودیان، آشور محمد قره باش، یدالله چاشنی دل صفحات 67-82
    سابقه و هدف

     از آنجایی که بدن دام های نوزاد تقریبا فاقد ایمونوگلوبولین های لازم جهت مقابله با عوامل بیماری زای محیطی است، تغذیه آغوز در چند روز اول زندگی آن ها به جهت تامین ایمونوگلوبولین ها بسیار دارای اهمیت است و یافتن راهکارهایی جهت افزایش جذب ایمونوگلوبولین ها به خون نوزادان مورد توجه می باشد. بنابراین، هدف این پژوهش، بررسی تاثیر حرارت دهی کنترل شده آغوز بر میزان جذب ایمونوگلوبولین ها و برخی فراسنجه های خون و ایمنی بره ها بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 40 راس بره نر تازه متولد شده نژاد زل (21/1±49/4) در دو گروه تیماری تقسیم شدند که یک گروه از بره ها در 36 ساعت اول زندگی در سه وعده مساوی مجموعا 15 درصد وزن بدن آغوز خام مصرف کردند و گروه دیگر به همین میزان آغوز حرارت دهی شده مصرف کردند. ابتدا مخزنی از آغوز میش های همان گله که پیش تر زایش داشتند تهیه و کاملا با هم مخلوط شدند. سپس نیمی از آن در دمای 63 درجه سانتی گراد به مدت 30 دقیقه با حرارت غیرمستقیم در دستگاه بن ماری فراوری شد. آغوزهای خام و حرارت دهی شده در بسته های پلاستیکی 5/2 کیلوگرمی منجمد شدند. بره ها پس از تولد ابتدا پلاک گذاری و وزن کشی شده و سپس خونگیری زمان صفر انجام شد. پس از آن، آغوز مربوطه توسط شیشه به آن ها خورانده شد. پس از پایان مصرف آغوز، بره ها تا 35 روزگی با شیر به همراه خوراک آغازین تغذیه شدند. خونگیری از بره ها در بدو تولد (زمان صفر) و روزهای 5، 20 و 35 به صورت ناشتا انجام شد و نمونه های سرم آن ها منجمد گردید تا غلظت پروتیین کل، آلبومین و ایمونوگلوبولین جی اندازه گیری شود. درصد جذب ظاهری ایمونوگلوبولین ها با استفاده از فرمول مربوطه محاسبه گردید. داده های پژوهش بر اساس طرح اندازه گیری های مکرر با آرایش کاملا تصادفی با دو تیمار و 10 تکرار تجزیه آماری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مصرف آغوز حرارت دهی شده بر غلظت ایمونوگلوبولین جی، گلوبولین ها و آلبومین سرم خون بره ها تاثیر معنی دار داشت (05/0>P)، به طوری که حرارت دهی کنترل شده آغوز باعث افزایش معنی دار 5/39 و 1/38 درصدی غلظت ایمونوگلوبولین ها سرم بره ها به ترتیب در روزهای 5 و 20 بعد از تولد شد (05/0>P). غلظت کل گلوبولین های سرم در بره هایی که آغوز حرارت دهی شده مصرف کردند به طور معنی دار بیشتر از گروه دیگر بود. بر خلاف آن، غلظت کل آلبومین سرم بره هایی که آغوز خام مصرف کردند در روزهای 5، 20 و 35 به طور معنی دار بیشتر از گروه دیگر بود (05/0>P). حرارت دهی آغوز باعث افزایش کاملا معنی دار (001/0=P) در بازده ظاهری جذب ایمونوگلوبولین جی آغوز مصرفی به خون بر ه ها شد (04/43 در برابر 05/23 درصد). تفاوتی در غلظت پروتیین کل سرم بره ها در دو گروه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که حرارت دهی کنترل شده و غیرمستقیم آغوز میش در دمای 63 درجه سانتی گراد به مدت 30 دقیقه باعث افزایش جذب ایمونوگلوبولین های آن به خون بره ها می شود.

    کلیدواژگان: آغوز، ایمیونوگلوبولین ها، بره، حرارت دهی، سلامتی
  • حامد علی پور، رسول پیرمحمدی، حامد خلیل وندی بهروزیار*، احمد قربانی صفحات 83-102
    سابقه و هدف

     چربی‏های قابل مصرف در محصولات حاصل از نشخوارکنندگان، به عنوان منبع اصلی تامین ایزومرهای مختلف اسید لینولییک مزدوج با طیف وسیعی از اثرات مثبت برای سلامت انسان مطرح هستند. نقش بیولوژیکی ایزومرهای مختلف اسید لینولییک مزدوج و برخی ترکیبات پیش ساز از قبیل اسید رومنیک و واکسنیک اسید به طور گسترده‏ای مورد بررسی قرار گرفته است. عوامل مختلف ژنتیکی از جمله نوع نژاد به عنوان یکی از عوامل موثر بر تاثیر عوامل مختلف محیطی بر سطوح پلاسمایی، رشد، توزیع انرژی بین بافت های مختلف بدن و الگوی اسیدهای چرب و ترکیب شیمیایی لاشه به شمار می رود. تحقیقات متعددی در ارتباط با گاوهای شیری به نقش عوامل مختلف جیره غذایی از جمله اسیدهای چرب در تاثیر آن بر عملکرد و متابولسم انرژی وجود دارد. با این حال تحقیقات زیادی در ارتباط با سایر گونه های نشخوارکنندگان از جمله گوسفندان ایرانی و مقایسه بین گوسفندان دنبه دار و بدون دنبه در نوع پاسخ به منابع مختلف انرژی جیره وجود ندارد. بنابراین این طرح به منظور اثر جیره های غذایی پرانرژی غنی از کربوهیدرات یا منابع چربی محافظت شده بر عملکرد، بیان ژن فاکتور نکروز توموری آلفا و برخی فرآسنجه های خونی در بره های نر نژاد طالشی و زل انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در یک دوره ی آزمایشی 116 روزه (14 روز عادت دهی و 102 روز نمونه برداری) انجام گرفت. در پایان دوره عادت دهی قبل از خوراک صبح، دام ها وزن کشی و به صورت انفرادی (6 راس بره ی نژاد طالشی و 6 راس بره ی نژاد زل برای هر تیمار) نگهداری شدند. جیره ی شاهد (جیره ی بدون مکمل چربی)، جیره ی حاوی 4 درصد مکمل چربی اشباع غنی از اسید استیاریک و جیره ی حاوی 4 درصد مکمل چربی غیر اشباع محافظت شده بود قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، ماده آلی، چربی خام، پروتیین خام و الیاف نامحلول در شوینده ی خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی به روش توصیه شده اندازه گیری شد.

    یافته ها

    بیشترین میزان خوراک مصرفی نیز در انتهای دوره متعلق به بره های زل و طالشی مصرف کننده خوراک حاوی اسید چرب اشباع استیاریک بود. قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی تحت تاثیر اثر چربی قرار گرفته است ولی اثر نژاد و اثر متقابل نژاد و نوع چربی بر قابلیت هضم آن ها تاثیری نداشت. اثر متقابل نژاد و چربی بر قابلیت هضم پروتیین خام و عصاره اتری، معنی دار بود (05/0>P). قابلیت هضم پروتیین خام تحت تاثیر نوع چربی قرار نگرفت. بیشترین قابلیت هضم پروتیین خام در تیمار چربی غیراشباع محافظت شده نژاد طالشی و کمترین مقدار در تیمار چربی غیراشباع محافظت شده زل مشاهده شد. بیشترین مقدار قابلیت هضم عصاره اتری در تیمار چربی غیراشباع محافظت شده طالشی مشاهده شد (05/0>P). بیان ژن فاکتور نکروز توموری آلفا در چربی زیر جلدی بره های زل تیمار غیراشباع محافظت شده بیشتر بود (05/0>P). همچنین بیان ژن فاکتور نکروز توموری آلفا در نمونه چربی دنبه و دم بره های طالشی تیمار غیراشباع محافظتی بیشتر و در بره های زل تیمار اسید استیاریک کمتر از سایر تیمارها بود (05/0>P). تری گلیسیرید خون بره های پرواری زل و طالشی در طول دوره 16 هفته پروار تحت تاثیر متقابل عوامل تیمار در زمان، تیمار در نژاد و اثر متقابل سه گانه نژاد در تیمار در زمان قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    بطور کلی می توان نتیجه گرفت که افزودن مکمل چربی در جیره ی بره های نژاد طالشی و زل سبب بهبود فراسنجه های خونی و افزایش سیستم ایمنی با توجه به بیان ژن فاکتور نکروز توموری آلفا و در نتیجه بهبود عملکرد می شود. با توجه به اینکه بهترین نتایج در تیمار مکمل چربی غیر اشباع محافظت شده به دست آمد بنابراین استفاده از این مکمل چربی در سطح چهار درصد در تغذیه بره های پرواری نژاد طالشی و زل پیشنهاد می شود. هرچند نیازمند مطالعات بیشتر در این زمینه می باشد.

    کلیدواژگان: بره دنبه دار، التهاب، منبع انرژی جیره غذایی، بیان ژن
  • مالک بهادری مقدم، شهریار کارگر*، میثم کنعانی، گلناز تاسلی صفحات 103-117
    سابقه و هدف

     شیر خام کامل ترین خوراک در تغذیه گوساله های شیرخوار است، اما با توجه به هزینه های تمام شده استفاده از خوراک های مایع ارزان تر مانند جایگزین های شیر، آغوز اضافی، شیر انتقالی و شیر ضایعاتی در تغذیه گوساله باعث حداکثر سوددهی می شود. در این پژوهش اثر جایگزینی شیر انتقالی به ‎جای شیر حذفی (شیر ضایعاتی، آنتی بیوتیکی) بر مصرف مواد مغذی و رفتار خوراک و الگوی نشخوار گوساله های شیری هلشتاین بررسی شد.

    مواد و روش ها

    تعداد 84 راس گوساله نوزاد ماده هلشتاین ابتدا از روز سوم تولد با میانگین وزنی 56/0 ± 8/35 کیلوگرم به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل 1- گروه شاهد که شش لیتر شیرضایعاتی روزانه دریافت می کردند، 2- گروه نیم لیتر شیر انتقالی به همراه پنج و نیم لیتر شیر ضایعاتی، 3- گروه یک لیتر شیر انتقالی به همراه پنج لیتر شیر ضایعاتی و 4- گروه دو لیتر شیر انتقالی به همراه چهار لیتر شیر ضایعاتی. که هر چهار گروه به مدت 21 روز تغذیه شدند. پس از آن تا پایان 60 روزگی همه ی گروه ها تنها شش لیتر شیر ضایعاتی دریافت نمودند. مصرف روزانه خوراک، الگوی مصرف اندازه ذرات خوراک آغازین و شاخص انتخاب اندازه گیری و رفتارهای خوراک خوردن ثبت شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برهم کنش دوره و سطح شیر انتقالی و نیز عامل سطح شیر انتقالی اثری بر مصرف مواد مغذی خوراک آغازین نداشت. اما مصرف ماده خشک، پروتیین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، کربوهیدرات های غیر الیافی و چربی خام خوراک آغازین در تمام گروه های آزمایشی در دوره پس از شیرگیری بیشتر از دوره پیش از شیرگیری بود. داده های شاخص انتخاب نشان داد که گوساله ها ذرات خوراک با اندازه 36/2 میلی متر را بیشتر از سایر ذرات الک انتخاب کردند و گوساله های تیمار شاهد بالاترین رقم این انتخاب را به خود اختصاص دادند. بین گروه های آزمایشی تفاوت معنی داری در میزان مصرف مواد مغذی در سطح الک های مختلف وجود نداشت. برهم کنش دوره و سطح شیر انتقالی اثری بر رفتار و الگوی مصرف خوراک و نشخوار نداشت، اما فاصله بین وعده غذایی خوردن خوراک تحت تاثیر دوره و سطح شیر انتقالی قرار گرفت، به نحوی که گوساله های تغذیه شده با یک لیتر شیر انتقالی بیشترین فاصله بین وعده غذایی را به خود اختصاص دادند. هم چنین، گوساله های تغذیه شده با دو لیتر شیر انتقالی بیشترین زمان خوردن را داشتند.

    نتیجه گیری

    یافته های این آزمایش نشان داد می توان از شیر انتقالی به عنوان جایگزین شیر در جیره های گوساله های شیری استفاده کرد، بدون این که بر مصرف ماده خشک و رفتار خوردن اثر منفی داشته باشد.

    کلیدواژگان: انتخاب خوراک، شیر انتقالی، گوساله شیری، نشخوار
  • افسانه احراری، lمصطفی یوسف الهی*، محمدرضا سنجابی، ناهید مژگانی، مهدی وفای واله، عبدالفتاح بن سالم صفحات 119-133
    سابقه و هدف

    شکمبه گاو محل نگهداری بسیاری از باکتری ها است که مسیول تبدیل مواد غذایی به انرژی هستند. در سال های اخیر بسیاری از میکروب های شکمبه با استفاده از توالی یابی ژن 16sRNA شناسایی و جداسازی شده اند. بعضی از میکروب ها به عنوان افزودنی های خوراکی برای پیشرفت رشد و تولید حیوانات پیشنهاد می شوند. استفاده از پروبیوتیک ها به عنوان افزودنی خوراک سبب تعادل مطلوب میکروفلور روده میزبان می شود. بنابراین، هدف از انجام این تحقیق جداسازی، شناسایی و انتخاب باکتری های اسید لاکتیک برای تولید پروبیوتیک از شکمبه و مدفوع گاوهای سیستانی است.

    مواد و روش ها

    در این آزمایش از شکمبه 12 راس و مدفوع 4 راس گاو سیستانی در کشتارگاه صنعتی شهرستان زابل نمونه گرفته شد. نمونه های اخذ شده به لوله های آزمایش حاوی محیط کشت MRS مایع منتقل و به مدت 48 ساعت در دمای 39 درجه سانتیگراد گرمخانه گذاری شدند. پس از رشد از محیط مذکور بر روی پلیت های حاوی محیط MRS آگار کشت خطی انجام شد و پلیت ها به مدت 48 ساعت در شرایط هوازی در دمای 39 درجه سانتیگراد گرمخانه گذاری شدند. پرگنه های ظاهر شده از نظر خصوصیات رشد و مورفولوژی و همچنین، خلوص مورد بررسی قرار گرفتند. باکتری های گرم مثبت، فاقد اسپور، کاتالاز منفی کروی و میله ای شکل که همولیز بتا ایجاد نکردند، برای انجام آزمایشات ضد میکروبی، تحمل به اسید، نمک صفراوی و حساسیت به آنتی بیوتیک ها مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    از تعداد اولیه 158جدایه باکتری اسید لاکتیک 84 جدایه جهت انجام فعالیت ضد میکروبی علیه چهار گونه باکتری سالمونلا و یک گونه باکتری (E Coli) Escherichi.coli مورد بررسی قرار گرفتند. سپس جدایه های حاصل از آزمون ضد میکروبی جهت انجام آزمایش مقاومت به pH بررسی شدند. تعداد 13 نمونه منتخب از این آزمایش جهت انجام آزمون مقاومت به صفرا مورد مطالعه قرار گرفتند که از این تعداد پنج جدایه جهت انجام آزمون حساسیت آنتی بیوتیکی مورد بررسی قرار گرفت و به منظور آزمایش ژنتیکی و مولکولی وارد مرحله نهایی شد. آن چه از آزمون مولکولی و توالی ژنتیکی 16sRNA بدست آمد، تنها دو جدایه بود که بعد از توالی یابی و استفاده از نرم افزار NCBI قرابت ژنتیکی بالایی با دو باکتری Streptoccos infantarius (جدایه A) و Entrococcos faecium (جدایه B) داشت. این دو جدایه به عنوان پروبیوتیک بالقوه در گاوهای سیستانی مشاهده شدند.

    نتیجه گیری

     نتایج کلی تحقیق نشان داد جدایه های A و B ویژگی های مناسبی برای استفاده به عنوان پروبیوتیک دارند. این ویژگی ها شامل نرخ زنده مانی بالا در شرایط pH پایین و غلظت 3 درصد صفرا و همچنین، مقاومت آنتی بیوتیکی و عدم رشد در مواجهه با باکتری های بیماری زایی همچون (E.Coli) Escherichi.coli و Salmonella است. بنابراین، جدایه های A و B به عنوان پروبیوتیک در خوراک نشخوارکنندگان می توان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، باکتری های اسید لاکتیک، گاو سیستانی
|
  • Ashkan Kaviani, Ramin Salamat Doust Nobar *, Habib Aghdam Shahryar, Naser Maherisis Pages 1-16
    Background and purpose

    Provision of food in a fattening period includes about 65 to 70% of the costs related to livestock breeding and maintenance. The most important issue in preparing the ration is choosing raw materials with high availability, cheap price and nutritional value to meet the recommended nutritional needs of each type of livestock. corn steep liquor is one of the industrial wastes, which is produced during the wet milling process of corn kernels for the extraction of corn starch and oil. Processing is one of the ways to change and improve the nutritional value of grains, especially starch and protein. Among the reasons for using corn steep liquor, we can mention the high nutritional value of corn steep liquor (high protein content), the level of corn steep liquor production in the country and the cheap price of this by-product.

    Materials and Methods

    The aim of this experiment was to evaluate the effect of aldehyde-treated corn steep liquor on soybean meal on growth performance, ruminal parameters and purine derivatives of fattening lambs. 37% formalin at a concentration of 3.5% was used to process corn steep liquor. Twenty-five male Lori Bakhtiari lambs with an average weight of 26±3 kg and an age of about 3 months were allocated in a 105 day period (15 days of adaptation and 90 days of the main period) in a completely randomized design with 5 experimental treatments and 5 replications. Experimental treatments included soybean meal with different levels of corn steep liquor processed with formaldehyde (0, 25, 50, 75 and 100%) replaced in the diet.

    Results

    The highest body weight, daily feed intake and daily weight gain were related to lambs fed with 100% Formaldehyde-processed corn steep liquor and the lowest feed intake and daily daily weight gain. It was related to lambs fed with control treatment (P<0.05). The feed conversion ratio improved but did not increase with increasing the level of formaldehyde-treated corn steep liquor. With increasing the amount of formaldehyde-treated corn steep liquor in the diet, the pH of the lambs rumen decreased significantly (P<0.05). In all experimental diets, ruminal fluid ammonia concentration was reported in the optimal range (8.5 to more than 30 mg/dL). Total concentrations of volatile fatty acids, acetate, propionate and butyrate density, acetate to propionate ratio in ruminal fluid of experimental animals fed a diet containing formaldehyde-treated corn steep liquor were not affected by the experimental diets. However, the ruminal density of valerate and isovalerate decreased significantly with increasing the salinity of formaldehyde-processed corn steep liquor (P<0.05). Excretion of each purine derivative (allantoin, uric acid, xanthine + hypoxanthine) and total excretion and absorption of purine derivatives from urine and the amount of microbial protein produced in the rumen were affected by experimental diets and the observed difference was significant. (The control treatment showed the highest and the 100% level treatment of formaldehyde processed corn steep liquor showed the lowest) (P<0.05). Urinary excretion of nitrogen decreased with increasing fat content of formaldehyde-treated corn steep liquor in the diet.

    Conclusion

    The results of the present experiment showed that the use of formaldehyde-processed corn steep liquor in lambs diet, body weight, daily dry matter intake and daily weight gain, increase and amount of ammonia, pH, valerate and isovalerate fatty acids and microbial protein production Reduces rumen in lambs and reduces the breakdown of protein in the rumen, and the feed protein is broken down in the small intestine and the use of formaldehyde-treated corn steep liquor with soybean meal has no adverse effect on livestock performance.

    Keywords: corn steep liquor, Formaldehyde, Growth performance, Purine derivatives, ruminal parameters
  • Habib Aminy Esfid Vajani, Amir Fattah *, Sayyed Roohollah Ebrahimi Mahmoudabad Pages 17-33
    Background and objective

    Imbalance of between rumen degradable protein (RDP) and microbial protein (MP) production decrease animal performance and increase environmental pollution. Therefore to meet the requirements for microbial protein without excessive N, rations must also be balanced for RUP and RDP. Sunflower meal (SFM) is a protein feedstuff for ruminants. However, its use in ruminant nutrition is often limited by high protein degradability in the rumen. Irradiation is new method that is considered in protein feedstuffs processing. The aim of this study was to investigate the effect of irradiation on rumen degradation kinetics and in vitro digestibility of SFM.

    Materials and Methods

    SFM samples were irradiated with the use of the gamma ray (GR) in doses of 20 and 40 KGy and microwave (MV) at 800 W for 3 and 5 minutes. Irradiations of samples were done in Radiation Applications Research School, Nuclear Science and Technology Research Institute. Chemical composition of unirradiated and irradiated SFM were determined. Degradability parameters of the samples were measured by nylon bag technique using three rumen fistulated Dashtyari cattle for 0, 2, 4, 8, 16, 24 and 48 hours. The two-step digestion technique was used to determine digestibility of SFM. Statistical analysis of data was performed using SAS software.

    Results

    GR irradiation decreased DM of SFM. Irradiation of SFM caused a reduction in EE, NDF, ADF and Ash and increased CP compared to unirradiated SFM. GR irradiation decreased wash out fraction degradation, rate constant of degradation of b fraction and ERD and increased potentially degradable fraction of SFM. MV irradiation for 5 minutes increased washout fraction of CP and decreased potentially degradable fraction (P<0.05). Treatment of SFM by MV for 5 minutes caused a reduction in potential degradability of CP (P<0.01). Processing of SFM with MV for 3 minutes decreased ERD of CP at rumen outflow rate of 0.02h-1(P<0.05). GR irradiation decreased RDP and increased RUP and metabolizable protein (MP) (P<0.01). Irradiation of SFM with GR increased ERD of CP at rumen outflow rate of 0.05h-1 and 0.08h-1 (P<0.01). Irradiation of SFM with MV increased RDP(P<0.01) and increased ERD and MP at rumen outflow rate of 0.02h-1 (P<0.01). MV irradiation for 3 minutes at rumen outflow rate of 0.02h-1and 0.05h-1increased RUP(P<0.05). The coefficient of crude protein convert in to RDP and RUP in GR- irradiated SFM was decreased and increased respectively (P<0.01). MV irradiation for 3 minutes at rumen outflow rate of 0.02h-1 coefficient of crude protein convert in to RDP and RUP decreased and increased respectively (P<0.05). In vitro digestibility of SFM was unaffected by irradiation (P>0.05).

    Conclusion

    The experiment results indicated that, irradiation of SFM with GR had better effect on increasing of RUP and improving of quality of SFM.

    Keywords: Gamma irradiation, Metabolizable protein, Microwave irradiation, Ruminal degradation, Sunflower meal
  • Mohammad Yahyaei *, Mahdi Khodaei Motlagh, MohammadHossein Moradi Pages 35-47
    Background and objectives

    Luteinizing hormone (LH) is one of the most important reproductive hormones that is secreted by the anterior pituitary gland and plays a key role in regulating the estrous cycle, maturation of ovarian follicles, ovulation, corpus luteum formation, corpus luteum development and maintenance. The LH message is transmitted through by binding it to its extracellular receptors, so that after binding to its own receptor (LHR), LH activates the intracellular cascade chain by activating the secondary messenger cAMP, and ultimately the expression of specific proteins and enzymes. Therefore, the interaction of luteinizing hormone (LH) with its specific receptor (LHR) is one of the key steps in the path of follicular maturation and ovulation. Polymorphisms and LHR splicing are among the genetic changes that can affect LH function and consequent reproductive efficiency.The aim of this study was to compare the tertiary structure of different LHR polymorphisms and their binding affinity to LH in dairy cows.

    Materials and methods

    For this purpose, LHR amino acid sequences were obtained from Gene bank. Firstly, Polymorphisms were identified by alignment analysis. Their related third structures were predicted by homology modeling technique using Modeller software. The created structures were observed and evaluated using PyMol 2.5.1 graphics software and Ramachandran plot. Also, different physico-chemical parameters of the modeled proteins such as isoelectric point, molecular weight, and number of negative and positive sequences and Grand Average of hydropathicity (GRAVY) were calculated using ProtParam tool in Expasy database. Then, the affinity of LH to each of the LHR polymorphism was evaluated using molecular docking technique based on binding energy and spatial position indices.

    Results

    Based on the results, only two polymorphisms (LHR1 and LHR2) were identified among the studied sequences. The predicted models for the two polymorphisms have a good quality and there was no difference in structural and physicochemical parameters between them. Docking results showed that, despite the difference in total binding energy between the two polymorphisms, this difference could not be attributed to amino acid substitution and this difference is probably related to an orientation of the LH relative to the LHR1 and LHR2. Most of the amino acids that were involved in hydrogen bonding were similar in both the LH-LHR1 and LH-LHR2 complexes.

    Conclusion

    In general, the results of this study can be used to the relationship between LHR polymorphism and its physiological activity.

    Keywords: Amino acid, Dairy cow, LHR, Molecular docking, Polymorphism
  • Rahmat Ababakri, Omid Dayani *, Amin Khezri, Abbas-Ali Naserian Pages 49-66
    Background and objectives

    Investigation of fermentation parameters by gas production method is one of the common methods for evaluating feeds and can be a reflection of the fermentation pattern in the rumen. The gas production method in a relatively short time can evaluate the fermentation process of feeds and a large number of samples, and also used to determine the quantity and quality of value and digestion rate of a feed. In recent years, the flaxseed and its oil, due to high concentration of α-linolenic acid extremely considered and used as a fat supplementation in diets of ruminant, but one of the most important concerns in the nutrition of oilseeds is the negative effects of their unsaturated fatty acids on ruminal fermentation. The aim of this study was to evaluate the digestibility, gas and microbial protein production of diets with different forms of flaxseed (whole, grounded and extruded) and the high (40%) and low (20%) levels of rumen undegradable protein (RUP).

    Materials and methods

    Two hundred mg of each feed sample was incubated with ruminal fluid with buffer and gas production was measured at 2, 4, 6, 8, 10, 12, 24, 36, 48, 72, 96 and 120 h. The experimental diets were: 1) diet no flaxseed + 20% RUP; 2) diet no flaxseed + 40% RUP; 3) diet containing 10% whole flaxseed + 20% RUP; 4)diet containing 10% whole flaxseed + 40% RUP; 5) diet containing10% grounded flaxseed + 20% RUP; 6) diet containing10% grounded flaxseed + 40% RUP; 7) diet containing10% extruded flaxseed + 20% RUP, and 8)diet containing 10% extruded flaxseed + 40% RUP.

    Results

    The results showed that the amount of gas production during 96 hours incubation was higher with control diets compared to other diets (255.8 vs 217.8, 198.1 and 200.4 ml/g DM, P=0.001) and also at 20% RUP level (255.5 vs 210.1 ml/g DM, P=0.049). True digestibility of control diets (684 vs 568, 619 and 538 mg/g DM) and NH3-Nof diets containing grounded flaxseed compared to other diets (1.12 vs 0.41, 0.49 and 0.21 mg), was higher (P>0.05), but microbial nitrogen production by diets containing grounded flaxseed compared to other diets (2.72 vs 3.29, 3.36 and 3.45 mg), was lower (P>0.01). The disappeared DM (161.6 vs 149.9 mg), neutral detergent insoluble nitrogen (1.63 vs 1.35 mg) and NH3-N (0.76 vs 0.35 mg) with 40% RUP, and microbial nitrogen production (3.48 vs 2.93 mg) in 20%RUP (P>0.05), was higher.

    Conclusion

    Since one of the main objectives of the present experiment was to examine the production of microbial protein in experimental diets, diets containing whole and extruded flaxseed despite their low digestibility, but showed higher microbial protein production. On the other hand, 20% RUP level also showed the highest amount of gas and microbial protein production. So, it seems from an economic point of view as well as the performance of the diets, using a diet containing 10% extruded flaxseed along with 20% RUP can be beneficial and effective.

    Keywords: Flaxseed, gas production, In vitro, ruminally. rumen undegradable protein
  • Farid Moslemipur *, Seyed Saeed Sojoodian, Ashoormohammad Gharabash, Yadollah Chashnidel Pages 67-82
    Background and objectives

    As newborn farm animals are almost lacking adequate immunoglobulins to tolerate against environmental pathogens, feeding colostrum is a pivotal action in first days of their life and finding approaches to enhance immunoglobulins absorption into neonates' blood is highly interested. Therefore, the goal of the study was to investigate the effect of controlled-heating of colostrum on immunoglobulins' absorption and some blood and immunity parameters.

    Materials and methods

    Forty neonatal male Zel lambs (4.49±1.21) were divided into two groups; one group was fed with three equal meals of raw colostrum as 15% of BW during the first 36 hours of age and the other group was fed with the equal amount of heat-treated colostrum. For this purpose, a pool of colostrum was first collected from the previously lambed ewes of the herd and gently mixed. Then, half of collected colostrum was heated indirectly in water bath (bain-marie) at 63 °C for 30 minutes. Both raw and heated colostrums were stored and frozen in 2.5kg nylon packs. Immediately after birth, lambs were ear-tagged and weighed and then first blood samples were taken. The assigned colostrums then were fed to lambs by bottles. After the end of feeding colostrum, lambs were fed with milk and starter feed until d 35 of age. Fasted blood samples were taken immediately after birth (day 0) and days 5, 20 and 35 of age and the sera were frozen until serological assay of total protein, albumin and immunoglobulin G. Apparent efficiency of absorption of immunoglobulins was calculated by the respective equation. The data were statistically analyzed as a repeated measures design with a completely randomized arrangement including two treatments and 10 replicates.

    Results

    The results showed that feeding the heat-treated colostrum had significant effects on serum immunoglobulins, globulins and albumin concentrations of lambs (p<0.05), where feeding the controlled-heated colostrum caused about 39.5 and 38.1% significant increases in serum immunoglobulins levels of lambs in days 5 and 15, respectively. Serum globulins level was significantly greater in lambs fed heat-treated colostrum than other group. In contrast, serum albumins level was significantly greater in lambs fed raw colostrum in days 5, 20 and 35 (p<0.05) as compared the other group. Heating the colostrum caused a marked increase (p=0.0001) in apparent efficiency of absorption of consumed colostral immunoglobulins into lambs blood (43.04 vs. 23.05%). No significant effects were observed in serum total protein concentrations of lambs in both groups.

    Conclusion

    In general, the results of the study showed that the controlled, in-direct heating of ewes' colostrum at 63 °C for 30 minutes causes an increase in immunoglobulins absorption into lambs' blood.

    Keywords: Colostrum, Health, Heating, Immunoglobulins, Lamb
  • Hamed Alipour, Rasoul Pirmohammadi, Ahmad Ghorbani Pages 83-102
    Background and objectives

    Consumable fats in ruminant products are the main source of various conjugated linoleic acid isomers with a wide range of positive effects on human health. Various genetic factors such as race type are considered as one of the effective factors on the effect of different environmental factors on plasma levels, growth, energy distribution between different tissues of the body and the pattern of fatty acids and the chemical composition of the carcass. There are several studies on dairy cows on the role of various dietary factors including fatty acids in their effect on performance and energy metabolism. However, there is not much research on other ruminant species, including Iranian sheep, and comparisons between tail and tail tails in response to different dietary energy sources. Therefore, this study was performed to evaluate the effect of high-energy diets rich in carbohydrates or protected fat sources on performance, expression of TNF-α gene and some blood metabolite in male lambs of Taleshi and Zel.

    Materials and methods

    This study was performed in an experimental period of 116 days (14 days of habituation and 102 days of sampling). At the end of the habituation period before breakfast, the animals were weighed and kept individually (6 lambs of Taleshi breed and 6 lambs of Zel breed for each treatment). Control diet (fat-free diet), diet containing 4% saturated fat supplement rich in stearic acid and diet containing 4% unsaturated fat supplement Protected apparent digestibility of dry matter, organic matter, fat Crude, crude protein and insoluble fibers in neutral detergent and insoluble fibers in acidic detergent were measured by the recommended method. The amount of dry matter consumed was measured by taking into account the amount of dry matter remaining in the manger (post-manger) and the amount of dry matter in the diet.

    Results

    The highest amount of feed consumed at the end of the period belonged to Zell and Talshi periods consuming feed containing stearic saturated fatty acid. The digestibility of dry matter, organic matter, NDF and ADF was affected by the effect of fat, but the effect of race and the interaction of race and type of fat did not affect their digestibility. The interaction effect of race and fat on the digestibility of crude protein and ether extract was significant (p <0.05). Crude protein digestibility was not affected by fat type. The highest crude protein digestibility was observed in the treatment of protected unsaturated fat of Taleshi breed and the lowest amount was observed in the treatment of protected unsaturated fat of Zell. The highest digestibility of ether extract was observed in the treatment of Taleshi protected unsaturated fat (p <0.05). The expression of TNF-α gene was higher in the subcutaneous fat of the protected lambs of the unsaturated treatment (p <0.05). Also, TNF-α gene expression was higher in tail fat and tail fat samples of talus lambs with protective unsaturated treatment and less stearic acid treatment in Zell lambs than other treatments (p <0.05).

    Conclusion

    In general, it can be concluded that the addition of fat supplement in the diet of Taleshi and Zel lambs improves blood parameters and increases the immune system according to the expression of the tumor necrosis factor alpha gene (TNF-α) and thus improves Due to the fact that the best results were obtained in the treatment of protected unsaturated fat supplement, the use of this fat supplement at the level of 4% in the feeding of fattening lambs of Taleshi and Zel breeds is recommended.

    Keywords: Fat tailed lambs, Inflammation, Dietary energy source, Gene expression
  • Malek Bahadori Moghadam, Shahryar Kargar *, Meysam Kanani, Golnaz Taasoli Pages 103-117
    Background and objectives

    Mature milk is the most complete feed for weaning calf, but use of liquid feeds such as milk replacers, transition milk (TM) and waste milk results in maximum benefit due to their lower cost. This experiment was aimed to study the effect of extended transition milk feeding on nutrients intake, feeding behavior and rumination pattern of f Holstein dairy calves.

    Materials and methods

    Calves were enrolled in the study in chronological order according to their birth date. During 21 consecutive days, calves were enrolled in the individual pens (4 calves daily; one calf per treatment per day) progressively as born. A total of 84 healthy newborn female Holstein calves (3days of age; BW = 35.8 ± 0.56 kg) were randomly allocated to four experimental groups. Four groups included:1- TM0, daily pooled 6 l pasteurized waste milk , 2- TM0.5, a daily mixture of 5.5 l pooled pasteurized waste milk with 0.5 l pooled pasteurized TM, 3- TM1, a daily mixture of pooled pasteurized waste milk with 1 l pooled pasteurized TM, and 4- TM2, a daily mixture of 4 l pooled pasteurized waste milk with 2 l pooled pasteurized TM. Treatments were applied for a 21-day period and all calves were then fed individually with 6 l/day pooled pasteurized waste milk till day 60. Individual daily feed intake, particle size intake of starter diet, sorting index and feeding behavior were determined.

    Results

    The results showed that the interaction of period and level of TM and level of MT had no effect on starter nutrients intake. However, intake of dry matter, crude protein, neutral detergent fiber, non -fibrous carbohydrates and ether extract were higher in post weaning period that pre weaning period for all of experimental groups. Feed sorting index data showed that calves selected for feed particle with 2.36 mm and calved fed TM0 had the highest sorting value for particle size 2.36 mm. Particle size intake of starter diet nutrients were not different among experimental groups. The interaction of period and level of TM had no significant effect on feeding behavior and meal pattern. However, meal interval was affected by the interaction of period and level of TM, so that calves received 1 L TM had the greatest meal interval. Furthermore, calves received 2 L TM had the highest eating time.

    Conclusion

    The results showed that mature milk could be replaced by TM in dairy calf nutrition without any negative effect on dry matter intake and feeding behavior.

    Keywords: Dairy calf, Rumination, Sorting, Transition milk
  • Afsane Ahrari, MohamadReza Sanjabi, Nahid Mojgani, Mehdi Vafaee Valeh, Abdolfatah Bensalem Pages 119-133
    Background

    The bovine rumen is the suitable growth medium to many of the bacteria responsible for converting food into energy. In recent years, many rumen microbes have been identified and isolated using 16sRNA gene sequencing. Some microbes are suggested as food additives to promote the growth and production of animals. The use of probiotics as feed additive has been induced by stimulating the positive effects on the host by creating a favorable balance of intestinal microflora. Therefore, is study aimed to isolate, identify and select lactic acid bacteria to produce probiotics from the rumen and feces of Sistani cows.

    Material and Method

    In this experiment, samples were taken from the rumen of 12 and the feces of 4 Sistani cows in the industrial slaughterhouse of Zabol city. The samples were transferred to test tubes containing liquid MRS culture medium and incubated at 39 ° C for 48 hours. After growing from the mentioned medium, the plates containing MRS agar were linearly cultured and the plates were incubated in aerobic conditions at 39 ° C for 48 hours. The emerged colonies were examined for growth characteristics and morphology as well as purity. Gram-positive, spore-free, spherical negative catalase, and rod-shaped bacteria that did not produce beta hemolysis were tested for antimicrobial, acid, bile salt, and antibiotic susceptibility testing.

    Results

    Of the initial 158 isolates of lactic acid bacteria, 84 isolates were tested for antimicrobial activity against four species of Salmonella and one species of E. coli. Then the isolates obtained from the antimicrobial test were examined for pH resistance test. Thirteen samples selected from this experiment were studied for bile resistance test, of which five isolates were examined for antibiotic susceptibility testing and entered the final stage for genetic and molecular testing.There were only two isolates that were obtained by molecular testing and after sequencing and using NCBI software had a high genetic affinity with two bacteria Streptoccos infantarius (isolate A) and Entrococcos faecium isolate B. These two isolates were observed as potential probiotics in Sistani cows.

    Conclusion

    The general results of the study showed that isolates A and B have suitable properties for the use of probiotics. . These characteristics are high survival rate at low pH and 3% bile concentration and inhibition of pathogenic bacteria such as E. coli and Salmonella, as well as antibiotic resistance. Therefore, isolates A and B will later be used as probiotics the ruminants feed.

    Keywords: Probiotic, Acid lactic bacteria, Sistain cow